Saturday, November 28, 2009

Salam Aidiladha

lauk raya pertama
(rendang ayam kampung, sambal udang, kuah lodeh)
(kuih: jiran bagi. lemang: beli)

sup tulang yg terangkat itu....
(raya kedua)

grang asam
(raya kedua)

pinggan ni, dari zaman ayahku kecik lagi
(makne nye pinggan ni lagi TUA dari aku yg muda belia ini...)
&
masih elok dan sering digunakan jika ada kenduri kat umah arwah datuk ku

cetakan yg terdapat di belakang pinggan tersebut

tempayan lama yg sering digunakan untuk tadah air hujan
(yang belakang tu, juga time ayah ku masih kecil)
(yang depan tu, ketika aku masih kecil)

tahun ni kami wat korban... tapi akibat kesilapan teknikal, gambo time lembu ditumbangkan, idok terambil...

anyway, the kurban was on the 2nd day of Aidil Adha... and petang tu ada kenduri sket kat kampung abah.

lauk nye memang terangkat... kebetulan pulak masa kenduri tu, ujan dengan angin yang kuat melanda... hujan rahmat.

we had grang asam (asam pedas daging), paru goreng cili, hati goreng kunyit, sayur campur, sambal udang, kari ayam (coz some of dad's family members takleh makan daging - darah tinggi) and of course the main menu... sup tulang yg direbus menggunakan dapur kayu...

dalam periuk tu: the yummy sup tulang
(tukang kipas: my cousin, Nazura)

3 comments:

fendifid said...

grang asam tu daging ke...kat kl diorang display as daging tetel asam pedas.

Mard said...

the same thing... di melaka it's known as 'grang asam' or 'gerang asam'

Liz Duan said...

sedaplah masak cam sup tu...

and lodeh...yummy!..my mom tak buat lodeh pulek kali ni:((